teja_tomaz

Tomaž Starman in Teja Kikel
“Erasmuseye”

V Evropi se vsako leto povečuje mobilnost mladih ljudi, kar omogoča povezovanje različnih narodnosti in kultur. Največji izziv so pridobljene nove izkušnje in poglobitev znanja tujega jezika. Ob prihodu v tujo državo, katerega jezika najpogosteje ne poznajo, se velika večina sooča s težavami pri vsakdanjih potrebah. To bi lahko dokaj enostavno rešili s portalom, ki bi jim ponudil zanimive, uporabne in njihovim interesom prilagojene informacije, ter tako pritegnil njihovo pozornost. Tako bi ustvaril stik med mladimi ljudmi, ki iščejo informacije, ter ponudniki, katerim bi bilo omogočeno oglaševanje in prodaja izdelkov, hkrati pa omogočil večji turistični obisk naše države.

Teja Kikel in Tomaž Starman

matej_gaser

Matej Gaser
“Spletno nakupovalno mesto”

Spletno nakupovalno mesto je spletna stran. Tehnično gledano je imenik spletnih trgovin, ki pa se razlikuje od klasičnih imenikov spletnih trgovin. Spletno nakupovalno mesto nudi spletnim trgovinam prostor za predstavitev v obliki izložb. Spletnim nakupovalcem tako daje zanimiv spletni imenik, ki jim popestri nakupovalno izkušnjo, spletnim trgovinam pa daje prostor za promocijo, ki jim prinaša nove potencialne kupce.

Matej Gaser

Urban_Z_baskovic

Urban Žvar Baškovič
“Uživaj dlje”

Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste si naredili kavo in je najprej niste mogli piti, ker je bila prevroča, kmalu zatem pa prehladna? Ali pa morda primer s plastičnim kozarcem kuhanega vina v decembru na ulici? Za takšne probleme obstaja rešitev v materialih, ki spreminjajo agregatno stanje pri željeni temperaturi. Pri spremembi agregatnega stanja se sprosti oziroma vsrka velika količina energije, zato bi takšne materiale lahko uporabili za vzdrževanje konstantne temperature in s tem podaljšali idealno temperaturo uživanja kave ali kuhanega vina. Izvedba je mogoča na več načinov. Najenostavnejša izvedenka bi bila vrečka, podobna čajni vrečki, v kateri bi bila naša snov. Ta bi bila uporabna za manjše količine pijače. Vrečko bi enostavno pomočili v vroče kuhano vino, tega bi ohladila s taljenjem naše snovi, nato pa bi vino ohranjala na idealni temperaturi za pitje, medtem ko bi se snov strjevala. Tako bi v pijači lahko uživali dlje.

Urban Žvar Baškovič

tjasa_mojca

Mojca Klenovšek in Tjaša Turk
“Teenbuilding”

Teenbuilding pomaga najstnikom pri odkrivanju življenjskega cilja. Ideja pomeni zapolnitev praznine, ki je šolske svetovalne institucije, neformalne organizacije, mladinski centri ipd. ne ponujajo. Teenbuliding se zaradi tega od njihovih storitev razlikuje. Govorimo o indiviualiziranem preživljanju vikendov/počitnic v naravi, kjer strokovnjaki (psihologi, komunikologi) preko različnih oblik druženja (npr. športne dejavnosti, pogovori, usmerjanje in igra) poskušajo identificirati probleme identitete mladih in ponuditi alternativne rešitve. Strokovnjaki so nam povedali, da mladi dandanes potrebujejo veliko več nasvetov, kako uživati v mladosti kakor včasih. Soočajo se z povsem neosebnimi komunikacijami in pritiski družbe; da postanejo lepi, uspešni in priljubljeni na vsakem koraku. Ker so jim idealizirane podobe največkrat nedosegljive, se vdajajo v alkohol, droge, anoreksijo/bulimijo, postanejo depresivni, konfliktni in predvsem apatični. Tako je naš cilj poiskati v njih mlad bojevniški duh, ki je pogumen, optimističen in zdrav. Bivanje v naravi, stran od konfliktnih situacij in novodobnih pripomočkov za zabavo, ponuja novo alternativo vesele mladosti, stran od depresij in odvisnosti.

Tjaša Turk in Mojca Klenovšek